چرا جلیلی؟/برجستگی تقوای فردی و جمعی
یک- مقام معظم رهبری در چهارده بهمن سال 90 در خطبه نماز جمعه در بیان نقاط ضعف انقلاب اسلامی عدم پیشرفت در اخلاق رابه تناسب با سایر حوزهها یکی از ضعفهای اساسی نظام بر شمرده و بیان کردند: «یکى دیگر از ضعفهاى ما این است که ما به موازات علم، به موازات پیشرفتهاى علمى، پیشرفت اخلاقى و تزکیه اخلاقى و نفسى پیدا نکردهایم؛ این عقبماندگى است. البته امروز در مقایسه با قبل از انقلاب، بمراتب و مراتب بهتر است -در این هیچ شکى نیست- اما باید پیشرفت میکردیم. در علم پیشرفت کردیم، در سیاست پیشرفت کردیم؛ باید در معنویت و در تزکیه نفس هم پیشرفت میکردیم. در قرآن هر جا تزکیه و تعلیم از زبان پروردگار است، تزکیه مقدم است بر تعلیم؛ آن هم تعلیم کتاب و حکمت - «یزکّیهم و یعلّمهم الکتاب و الحکمة» فقط یک جا از زبان حضرت ابراهیم، تعلیم مقدم است. بنابراین ما از تزکیه اخلاقى و نفسى غفلت کردیم.»
دو- ایشان دهه اخیر را دهه پیشرفت و عدالت نامیدهاند و در تبیین الگوی پیشرفت در نظام اسلامی اخلاق و معنویت را یکی از شاخصههای اساسی پیشرفت عنوان میکنند در اندیشه مقام معظم رهبری آن گونه که در سال 1385 در میان جوانان سمنانی الگوی پیشرفت اسلامی را تبیین کردند؛ مهمترین بخش پیشرفت در جامعه اسلامی پیشرفت در اخلاق و معنویت است. و میفرمایند: «عشق به معنویت و ارتباط با خدا، مهمترین عاملی است که پیشرفت یک ملت را به معنای واقعی خودش تضمین میکند؛ اگر این نشد، همه آنچه که دستاوردهای به معنای عرفی و رایج جهان پیشرفته محسوب میشود، ممکن است در راههای غلطی مصرف شود. ... این در منطق ما درست نیست.»
سه- پس از ماجراهای تاسف برانگیز استیضاح وزیر راه مقام معظم رهبری در فرمایشاتی در جمع مردم آذزبایجان در تاریخ 28 بهمن سال گذشته به شدت علیه آن حادثه موضع گرفتند و در بخش از سخنان خود فرمودند: «یکى از حقوق اساسى مهم مردم این است که در آرامش روانى و در امنیت روانى زندگى کنند؛ در کشور امنیت اخلاقى برقرار باشد».
چهار- حضرت آقا در هفتم اردیبهشت سال جاری در دیدار با کارگران هنگام بیان شاخصههای منتخب اصلح این بار علاوه بر معیارهایی که گذشته بیان میکردند بر تهذیب اخلاقی رییس جمهور نیز تاکید داشتند.
پنج- در منظومه فکری امام خامنهای علاوه بر تهذیب اخلاقی فردی تقوای جمعی نیز مهم و اساسی است: «ما یک تقواى فردى داریم، که هر کسى خود را تحت مراقبت دائم داشته باشد...اگر کسى بخواهد به فلاح برسد، به فوز برسد، به نجات ابدى برسد، بایستى تقوا داشته باشد. هر مقدار این حالت بیشتر بود، فوز و فلاح بیشتر است. یک تقواى جمعى هم داریم. تقواى جمعى این است که جمعها مراقب خودشان باشند. جمع به حیث جمع، مراقب خودشان باشند. بىمراقبتى جمعها نسبت به مجموعهى خودشان، موجب میشود که حتّى آدمهائى هم که در بین آن جمعها تقواى فردى دارند، با حرکت عمومىِ آن جمعها بغلتند و به جائى بروند که نمیخواهند. در طول این سى سال، ما از این ناحیه ضربه خوردهایم.» (بیانات در دیدار با نمایندگان مجلس 08/03/1390)
شش-با این توضیحات در میان افراد حاضر در نامزدهای ریاست جمهوری برخی شاخصهای اساسی مانند مقاومت، ساده زیستی، نشاط و جوانی و ... را دارا نیستند و در میان عدهای دیگر اگر چه شاخصهای فرد اصلح به نسبت وجود دارد اما به نظر میرسد آنچه در این بین دکتر سعید جلیلی را از بقیه متمایز میکند تهذیب اخلاقی فردی و تاکید او بر رعایت تقوای جمعی است. او اصرار دارد به قانون عمل کند و تا قبل از تبلیغات اجازه نه خود فعالیت تبلیغی انجام داد و تا جایی هم که توانست ستادهای خود را از کارهای تبلیغی بر حذر داشت. او خصوصیات اخلاقی فردی شاخصی دارد و علاوه بر این در میان اعضای ستاد خود تاکید بر تبلیغات مومنانه داشته و اولین حرفش در میان جمع ستادش این بود که آخرت خود را به دنیای من نفروشید. نگاهی به فعالیت ستاد و سایتهای حامی دکتر جلیلی نشان از این دارد که این مجموعه بدون تخریب و تهمت و افترا تنها در معرفی نامزد اصلح خود پرداختهاند و هیچ حاشیهای برای کشور تولید نکردهاند.
نتیجه آنکه در دهه پیشرفت و عدالت، در جامعه هیجانزده و سیاست زده که رسانهها و گروههای سیاسی و حتی برخی مسئولین بر مدار اخلاق حرکت نمیکنند، جامعه نیاز به دولتی به دور از حاشیه و دارای تهذیب اخلاقی فردی و جمعی دارد و از این منظر دکتر سعید جلیلی بهترین گزینه است.
کلمات کلیدی :
» نظر